Åpen kirke


Åpen kirke


Råde kirke vil være åpen noen timer på formiddagene utvalgte hverdager i sommer. Se etter banneret ute ved kirken, er banneret satt frem er kirken åpen. Velkommen inn i Råde kirke! Her er det rom for deg.

Oversiktsbilde av kirkerommet. Bilde tatt i midtgang mot altertavle og viser lysglobe, løper, altertavle og benkerader.

Oppdag kirkerommet

Kirken er et åpent rom for alle livets dager. Et rom for ettertanke, å tenne et lys, stillhet, aritektur og historie. Oppdag roen og detaljene. Her er litt av det du kan se i Råde kirke.

 

 

ALTERTAVLE: Er laget i eikeplanker av Knud Billednider i 1638. På nederste del av tavlen finner vi Christopher Urnes og Sophie Lindenovs våpen. Disse finner vi også på veggfeltet over klokkersstolen til venstre i koret. Urnes var stattholder på den tid da altertavlen ble bygget.

Altertavlen har et øvre, mindre billedfelt med Jesu himmelfart som motiv. Opprinnelig var motivet oppstandelsen, med Kristus med seiersfanen i venstre hånd, men dette er altså blitt overmalt.

Altertavlens hovedbilde har innstiftelsen av nattverden som motiv og er malt av Thomas Blix i 1725.

Diverse overmalinger er blitt gjort gjennom tidene, men ved restaureringen i 1960 ble det opprinnelige bildet avdekket.

PREKESTOL: Fra restaureringen i 1960.

DØPEFONT: Åtte-kantet kleberstein og er fra restaureringen i 1960.

ORGELET: Orgelet er fra 1962 og er bygget av den danske orgelbyggeren Conrad Christiansen. Orgelet er i bruk under gudstjenester og seremonier.

BRUDESTOLER: Seks brudestoler med utskjæringer fra 1949, er i gyllenlær, og videre finnes to stoler (sannsynligvis skriftestoler) med skinntrekk og utskjæringer fra 1700-tallet.

 


 

Råde kirke - Middelalderkirke i stein - Byggår: 1185 / Restaurert: 1960

Kirken er middelalderkirke i stein og stammer trolig fra 1100-tallet. (Kirkens 800-årsjubileum ble feiret 1985.)

Gjennom sine om lag 800 år er det skjedd store endringer med selve kirkehuset. Dette skyldes bl.a. brann sent på 1500-tallet, omfattende hovedreparasjon/restaurering 1630-40 og 1860-62 og endelig en siste restaurering fra 1957-60 som ga kirken den form og det innhold vi møter i dag.

Særlig omfattende endringer er utskifting av små rundbuevinduer med store vinduer med spissbue i sørveggen ved restaureringen i 1860. Samtidig ble også korbuen endret fra rund- til spissbue. Ved siste restaurering (1960) kom rundbuene igjen på plass både i vinduer og koråpning. Det ble også satt inn et større rundbuevindu i sørveggen i koret. Det kan ellers nevnes at det samtidig i nordveggen ble satt inn tre større rektangulære vinduer som bryter med opprinnelig stil, men som gir mer lys i kirkerommet.

Av innvendige detaljer kan nevnes at galleriene langs langveggene i kirken ble fjernet ved siste restaurering og at skipet igjen fikk bjelketak.

 

Tilbake